Aktuality

Zažijte budoucnost dopravy: komentované procházky po místech plánované VRT v Praze

Správa železnic připravila pro železniční fanoušky i pro veřejnost, kterou zajímá budoucnost kolejové dopravy, komentované procházky po místech, kudy v Praze povede vysokorychlostní trať. Unikátní exkurze s výkladem odborníků probíhají od 17. do 27. června na čtyřech různých trasách.

Přihlášení zájemci se mohou projít po budoucí trase vysokorychlostní železnice v Dolních Měcholupech, Kyjích a na Zahradním Městě. Na procházkách účastníci porovnávají aktuální stav území s výkresy, vizualizacemi a projektovými dokumentacemi k chystaným tratím. Plány i zajímavé detaily projektu popisují a vysvětlují odborníci přímo v terénu.

V rámci komentovaných procházek Správa železnic sbírá od veřejnosti také přímou zpětnou vazbu, kterou bere v úvahu během dalšího projektování. Prohlídky navazují na tzv. pocitovou mapu, do které mohli lidé začátkem roku zaznamenávat své postřehy, návrhy a připomínky.

Jedna procházka trvá zhruba půldruhé hodiny a účastníci ujdou vzdálenost kolem tří kilometrů. Rezervovat si svůj termín je možné na webu: https://vrtpraha.reenio.cz.

  1. Dolní Měcholupy – Průmyslová
    Trasa vede přes Malý Háj ke kovošrotu a ulicí U Kabelovny až k Průmyslové ulici, zpět stejnou cestou. 
    Sraz: U hasičárny, ulice Ke Slatinám
  2. Dolní Měcholupy – Slatina
    Trasa vede přes Malý Háj k retenční nádrži Slatina a pokračuje k zahrádkářské osadě v Dubči, zpět po cyklostezce kolem Hostavického potoka. 
    Sraz: U hasičárny, ulice Ke Slatinám
  3. Kyje
    Trasa vede kolem Kyjského rybníka podél tratě směrem k Libni přes Průmyslovou ulici k železničním viaduktům u Hořejšího rybníka, zpět volitelně trasou cca 1,9 km. 
    Sraz: U železniční zastávky Praha-Kyje, Šimanovská ulice
  4. Zahradní Město
    Trasa vede směrem k budoucímu odstavnému nádraží Strašnice, zpět po bývalé trati a budoucí drážní promenádě ke stanici Praha-Zahradní Město. 
    Sraz: U železniční stanice Praha-Zahradní Město

Soubory ke stažení

tisková zpráva ke stažení (67.0 kB) pdf
vizualizace ke stažení (640.7 kB) jpg
foto ke stažení (894.1 kB) jpg