Aktuality

Zubačku z Tanvaldu do Kořenova čeká velká oprava

Jediná ozubnicová trať v Česku projde celkovou obnovou. Správa železnic vybrala zhotovitele prací, a to společnost Chládek a Tintěra, Litoměřice. Její vítězná nabídka byla ve výši 432 100 624 korun. Do konce letošního roku se vyrobí speciální komponenty ozubnice a ocelové pražce, nepřetržitá výluka začne 15. dubna příštího roku. Hotovo bude v únoru 2026. Stavba bude spolufinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím přeshraničního programu INTERREG Česko – Polsko 2021–2027.

Díky opravě dojde ke zlepšení stavebně-technického stavu a zvýšení bezpečnosti na nejstrmější trati u nás. Významnou součástí projektu je revitalizace ozubnice v mezistaničních úsecích a její opětovná instalace ve stanici Dolní Polubný.

Práce budou zahrnovat výměnu dřevěných a ocelových pražců za ocelové ve tvaru ypsilon, a to v celém úseku z Tanvaldu do Kořenova včetně hlavní koleje v dopravnách Desná a Dolní Polubný. Dále dojde k výměně kolejnic, strojnímu čištění štěrkového lože, opravě výhybek v dopravnách Desná, Dolní Polubný a na odbočce do areálu firmy Ornela.

Stavbaři dále provedou obnovu odvodnění a sanaci skalních zářezů. Vymění rovněž přejezdové konstrukce na sedmi přejezdech a opraví nástupiště na nádražích Desná, Dolní Polubný a Kořenov zastávka.

Nepřetržitou výluku, která začne 15. dubna příštího roku, využije polský správce kolejí k výměně kolejnic v úseku od státní hranice do stanice Szklarska Poręba Górna a k zabezpečení dvou železničních přejezdů.

Oprava takzvané zubačky je součástí přeshraničního projektu Obnova úseků trati Tanvald – Szklarska Poreba, navrženého ke spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Interreg Česko-Polsko 2021-2027. Předpokládaná celková výše dotace z evropských zdrojů činí 15 445 991 eur, tedy 379 384 453 korun. 

Files to download

tisková zpráva ke stažení (74.4 kB) pdf